Lite kul information om Raggare och begreppen kring Raggare.

Raggare

av ragga (i bet. "söka sexuell kontakt med någon", ursprungligen åkarslang för att "köra ett lass"), person som tillhör viss motorburen subkultur. Raggare har funnits i Sverige sedan 1950-talet och är vanligast i glesbygd och på mindre orter. Förekomsten minskade under 1980- och 1990-talen, men har ökat väsentligt de senaste åren. Raggare brukar ofta delta i bilcruisingar. Många raggare samlar på saker som hör 1950-talet till och en hel del klär sig i tidsenliga kläder.

Raggarkulturen inspirerades starkt av den amerikanska rock'n'roll-kulturen med stora bilar, brylcreme med mera. Subkulturer som liknar raggarna har funnits i de flesta västeuropeiska länder, men ingenstans har de varit så livskraftiga som i Sverige, (utom möjligen i Finland, det land i Europa där det finns flest amerikanska bilar per invånare, och då främst Åland som har många raggare).

Raggarkulturen har ibland parodierats. Det mest kända exemplet är kanske karaktärerna Ronny och Ragge, gestaltade av Peter Settman och Fredde Granberg i början av 1990-talet. Dessa skådespelar-karaktärer har dock inte mycket gemensamt med riktiga raggare.

Under 1970-talets senare år rådde fullt krig mellan raggare och punkare.Eddie Meduza släppte singeln "Punkjävlar" 1978.Den blev snabbt kult-förklarad. Punkband, både svenska och utländska, blev attackerade av raggargäng under turnéer i Sverige, och svenska punkband skrev låtar mot raggarkulturen. The Rude Kids punksingel "Raggare is a bunch of motherfuckers" tex .

Under Magnus Ugglas folkparksturné 1979 blev raggarna rasande och kastade stenar och ägg på honom efter att Expressen berättat om Ugglas nya singel Centrumhets som handlar om raggarna i Nässjö.

På senare tid är det dock väldigt ovanligt att raggare är inblandade i bråk utav något slag.

 

Raggarbil

begrepp som ofta används för att specificera stora amerikanska bilar från 1950- till 1970-talet med kraftiga motorer, ofta V8.Raggarbilar har ofta flames, eller eldflammor, dessa är en del av raggarkulturens ideal.

 

Wunderbaum

är en pappbit formad som en gran och indränkt i doftande parfym. Wunderbaum, som är ett registrerat varumärke som ägs av Julius Sämann Ltd, används i bilar för att ge en behaglig doft i bilens inredning.

De har också varit populära bland raggare, som ofta brukar ha en eller flera i sina bilar. Wunder-Baum har därför blivit lite av en symbol för raggare och raggarbilar.

I Sverige tillverkas Wunder-Baum av företaget Yngve Niklasson AB i Strömstad.

 

Cruising

är ett engelskt ord som åsyftar segling, motorcykel- eller bilåkning för nöjet av själva färden och där något mål för färden sällan finns. Jmf. ordet nöjeskryssning där man, ombord en båt, roar sig och där resans rutt inte alltid är så viktig.

En av världens största cruisingar är den som arrangeras i samband med Power Big Meet i Västerås.

 

Brylcreem

är ett varumärke för en sorts hårpomada, en föregångare till frisyrgelén. Den skapades 1929 hos Chemico Works i Bradford Street, Birmingham, England.

Brylcreem används för att hålla håret på plats. Den är gjord av en blandning av vatten och mineralolja stabiliserad med bivax. Det användes också förr till skorna för att fixa till och putsa upp.

Brylcreem har blivit en symbol för hårfett och 50-tals rock, mycket därför att 50-talets raggare använde den och dess reklamkampanjer gjorde den känd för den stora massan. Även nutida raggare, folk i rockabillykulturen, swing och rhythm and blues-kulturen använder denna produkt.

 

Gällivarehäng

skämtsam benämning på skicket att ha byxorna löst hängande så att en säckig utbuktning bildas.

Begreppet "gällivarehäng" sägs ha uppkommit i samband med byggandet av malmbanan då den typ av arbetsbyxor som bars av rallarna var mycket höga i grenen och därför hängde ned då man arbetade böjda.

Ett vanligt missförstånd är att gällivarehäng innebär att man exponerar dalen mellan skinkorna, vilket alltså är fel (det handlar här istället om så kallad raggarskåra). Rallarna bar sina byxor upp till midjan.

Sydstatsflaggan
Konfederationens örlogsflagga (Naval Jack) är rektangulär, vanligen ungefär 5×3 fot. Den blåa färgen på södra korset är mycket ljusare än i slagfältsflaggan, och användes endast på konfederationens fartyg från 1863 till 1865. Flaggan betraktas vanligen (dock felaktigt) som konfederationens riktiga flagga.
Konfederationens slagfältsflagga är kvadratisk, vanligen 3×3 fot. Den användes i strid från maj 1863 fram till konfederationens fall. Den blå färgen på södra korset i slagfältsflaggan var marinblå, i motsats till den mycket ljusare blå färgen i Naval Jack.
Flaggan uppstod vid inbördeskriget mellan nord och sydstaterna. Anledningen till att den anses vara rasistisk är för att sydstaterna var för slavhandel med svarta. Dom tretton stjärnorna står för de första ursprungliga staterna i Amerika. Flaggan var till en början bara till för att man skulle se skillnad på nord och sydstatare. Flaggan har senare blivit en symbol för raggare och är inte rasistisk om den används i sitt ursprungliga syfte.

Artikel

En artikel från tidningen Metro som handlar om Raggarna som en kulturarv.